Tryggometern ger husägare större trygghet
Snart kan Ålands husägare sova bättre. Appen Tryggometern är dels en knutpunkt för wifi-uppkopplande sensorer, dels en hjälpreda för att enklare sköta om huset.
– Många husägare har dåligt samvete, men vi vill befria dem från den där gnagande oron över att inte ha gjort tillräckligt för sin trygghet och sitt hus, säger skadechef Robert Knahpe på Ömsen.
Berättelsen om Tryggometern börjar runt 2015 när försäkringsbolaget hade rullat ut tjänsten Trygghetspaketet. Efter den lanseringen insåg ledningen att man i ett slag hörde till föregångarna i försäkringsbranschen vad gällde att förebygga skador.
Med Trygghetspaketet tog Ömsen sikte på husbränder och vattenskador och snart följde Ömsen Hälsa. Bägge tjänsterna utvecklades kring resonemanget att alla vinner på att en skada aldrig uppstår. En skada, oavsett om det är en spisbrand eller en muskelsträckning, är alltid tråkig att ta itu med.
Tiden var också rätt för att utveckla Trygghetspaketet till något mycket mer.
– Med idén om smarta hem och IoT (Internet of Things) öppnade sig möjligheter för Ömsen att vara med på den resan och förhindra ytterligare skador, säger konsulten Anders Ingves. Han fick i uppdrag av Ömsens dåvarande verkställande direktör Dan-Erik Woivalin att göra en marknadsanalys och en förstudie.
Mer mys och musik, tack
Här kan det vara skäl att blicka bakåt i tiden. 2011 släppte Apple sin röstassistent Siri och 2014 hakade Amazon på med Alexa medan Google Assistant lanserades 2016. De stora teknikjättarna dundrade på och bekvämlighet var nyckeln till konsumenternas hjärta och hem.
– Det var Alexa, ge mig mysbelysning och Siri, spela min favoritlåt. Och alla skulle jubla Det uppkopplade hemmet, wow! Det var så Big Tech började vänja konsumenterna vid tanken på ett uppkopplat hem, säger Anders Ingves.
Han insåg samtidigt att Alexa och de andra kunde komma att ha en betydligt större roll än att bara ta hand om mysbelysningen: de kunde hålla reda på hemmets sensorer som t ex brandvarnare och huslarm. Det var något som gjorde Ingves fundersam.
– Om jag som husägare skulle Alexa-koppla de sensorer som sänker min risk skulle jag ju sedan säga till mitt försäkringsbolag: Ni tar för mycket betalt av mig! Sannolikheten att det börjar brinna hos mig är mycket lägre än i ett genomsnittligt hus.
Det andra scenariot som Anders Ingves såg var en fortsättning på det första: att antingen Big Tech eller något fingerfärdigt Insurtech-bolag inom några år erbjuder en billig försäkring till husägare med många uppkopplade sensorer.
– Då är det väl bättre att ett piggt försäkringsbolag visar framfötterna och bygger en tjänst som sänker riskerna hos kunderna? Samtidigt bygger man faktiskt en plattform för en meningsfull dialog, säger Anders Ingves.
Och just den meningsfulla dialogen, alltså kundkommunikationen, är en av hörnstenarna i hela visionen för Tryggometer-appen. Men innan vi dyker in i den frågan finns det skäl att nysta upp en annan fråga: Vad är Tryggometern, egentligen?
Är Tryggometern en alarm-app? Nej. Tryggometern skickar inga varningar, det gör leverantörerna, t ex kan en wifi-uppkopplad brandvarnare skicka ett meddelande till husägaren om den registrerar rök eller hetta. Däremot skickar Tryggometern påminnelser om husägaren exempelvis inte har ström i en sensors batteri.
Så någon larmcentral är appen inte, mer rätt är en sambandscentral. Användaren kopplar in sina sensorer till Tryggometer-appen som sedan räknar ut en skyddsnivå för huset. Det skyddet kan översättas till trygghet, vilket visualiseras i appens Tryggometer.
– Redan i förstudien insåg vi att det kommer att bli ett jättelikt slagsmål där Big Tech och telebolagen slåss om vem som ska vara medelpunkten i hemmen. Den fajten ville vi inte ta del i så vi beslöt att bygga vår egen virtuella sambandscentral, säger Ingves.