En glad hund är en frisk hund
Allt går inte att förebygga, men mycket kan du göra själv för att förhindra och lindra skada hos din hund.
Har du kennel med mycket hundar kan de behöva avmaskas regelbundet. Det gäller också om du ger dina hundar mycket rått kött att äta. Jakthundar löper större risk än sällskapshundar för att få inälvsparasiter och därför är det bra att avmaska hunden ett par gånger om året..Tänk på att de finns olika slags maskmedel för olika slags inälvsparasiter, vilket gör att du kan behöva byta sort ibland för bästa resultat - fråga din veterinär om lämpligast avmaskningsmedel för bästa resultat.
Åker du utanför Åland – kontrollera noga vilka införselregler som gäller för varje land du besöker och glöm inte att samma gäller när du ska hem igen. Du kan själv kontrollera vilka regler som gäller via Tullen eller din veterinär.
Hundarna ska vara friska och avmaskade när de vaccineras. Virussjukdomar som man vaccinerar emot är bland annat valpsjuka, parvo och smittsam leverinflammation. Kontrollera med din veterinär hur vaccinationsskyddet sedan ska skötas för att vara ikraft – vaccinationsbestämmelserna ändras emellanåt.
Glöm inte: Om du ska jaga utomlands måste du också vaccinera hunden mot rabies och eventuellt leptospiros, kontrollera vad som gäller för det land du ska besöka.
Hundens muskelkondition är en färskvara som måste skötas om hela året för att hunden ska må bra. Bra muskelkondition håller hunden frisk, ökar den aktiva livslängden, höjer prestationsförmågan, förebygger skador och sjukdomar och ger hunden friskare pensionsdagar. Tänk på att intensiv träning kort tid före arbetssäsongen startar, endast ökar skaderisken hos din hund. Två - tre månader innan vall- ,tävlings- eller jaktsäsongens början bör du stegra och utöka träningen.
Löpning, cykling, simning (15 grader och uppåt är ok, vid kallare vatten tar musklerna skada), skidåkning och grustagsträning är bra sätt att bygga upp hundens muskelkondition. Ha gärna sele på hunden när du tränar muskelkondition så kan den dra lite och på så sätt träna lite extra med motstånd.
Bra muskelkondition hos din hund ger både ökad syreupptagning, bättre ämnesomsättning och ger hållbarare senor i ligament och leder.
Glöm inte att ta hand om din trötta och frusna hund efter ett arbetspass, jakt eller tävling – sköt om musklerna med värme och massage.
Ge en större hund fler mindre mål mat under dagen för att minska risken för magomvridning. Frukosten ska ges minst två timmar innan påbörjat bruksarbete, tävling eller jakt och huvudmålet ges en eller ett par timmar efter avslutat arbete.
Finns hos många hundar utan att de visar symtom. När jakthunden börjar spåra sämre, fnyser och snörvlar besvärat är det en god idé att behandla hunden. Tänk dock på att behandlingen tar 1-3 veckor och att det dröjer lika lång tid innan hunden är symtomfri. Noskvalster smittar, så utsätt inte andra hundar för detta i onödan.
Ta för vana att ta pulsen på din hund när arbetsdagen är över. En puls över 120 slag i minuten är onormal. Vältränade hundar kan ligga så lågt som 50 slag per minut.
Kontrollera vad din hund har för normaltemp – du har då lättare att avgöra om hundens normaltemp är avvikande. Veterinären vill gärna veta vad din hund har för temp vid misstanke om sjukdom. Normal kroppstemp hos hund är 38,0 – 39,0 grader.
Hundens tassar och trampdynor tar ofta skada vid hårt arbete eller under jakt, glöm inte att kontrollera tassarna efter ett dagsverke i skogen. Skadade trampdynor kan behöva sys men det bör göras inom första dygnet. Om det är över 20 grader varmt ute ska du aldrig cykla/träna hunden på asfalt eftersom den då kan bränna sönder sina trampdynorna.
Många tycker att klippa hundarnas klor själv är besvärligt – ta för vana att lära hunden redan i valpstadiet att detta är något som ska göras kontinuerligt. Många klokapselbrott sker i onödan på grund av att klorna är för långa, detta är smärtsamt för hunden och du kan lätt förebygga detta genom att klippa klorna en gång i veckan.
En aktivt arbetande hunds behov av näringsämnen skiljer sig från en sällskapshund – aktivt arbete liksom extrem värme och kyla ökar hundens behov av energi.
En riktig diet förebygger fysisk stress, bevarar motståndskraften, förhindrar belastningsskador, stöder återhämtningen och bevarar vätskebalansen. Vid prestationsarbete hos din hund ökar behovet av proteiner – maten kräver högre protein och fettinnehåll samt mineraler och spårämnen. Fråga din foderförsäljare och läs produktbeskrivningarna.
Under bruksarbete eller jakt måste de flesta hundar fylla på med energi under dagen. Ge då flera små portioner alternativt energitillskott i form av en speciell pasta. Glöm inte ge hunden vatten, det är viktigt att återställa vätskebalansen och aktivera matsmältningen!
Tänk på att: Fett är den effektivaste näringskällan för hundar. Fett ökar prestations- och syreupptagningsförmågan medan kolhydrater är en energikälla som hunden inte kan lagra så bra. Utfodring med kolhydrater innan jakt eller annat prestationsarbete gör att kroppen ställer om sig till att använda kolhydrater som energikälla vilket kan leda till att kolhydratreserven tar slut under jakten och hunden kollapsar.
Lite kolhydrater måste hunden dock ha för att bland annat hjärnan ska kunna fungera.
Ta för vana att alltid visitera hunden både före och efter utevistelse! Anledningen till att det är viktigt att göra det innan utevistelsen är att det annars kan vara svårt att upptäcka onormala tillstånd. Har du en pälshund är det extra viktigt att du ser över huden annars kan det ta flera dagar att upptäcka sårskador som då redan hunnit bli infekterade eller fästingar som redan satt sig fast.
Lär dig att hålla hundens öron rena från överflödig hårväxt och smuts, du kan själv ansa bort hår i örongången som annars ger grogrund för varm och fuktig miljö som ökar risken för bakterieransamlingar. En tidigt påbörjad öroninflammation kan du klara av att behandla själv genom noggrann rengöring. Rinner det var ur örat eller är väldigt rött och varmt måste hunden till veterinär och få antibiotika.